Breiproef

Wanneer je met garen werkt en een patroon gebruikt, kom je instructies tegen over de breidichtheid. Dit is de aanbeveling van de producent over hoe los of strak je jouw ontwerp moet breien. Het type garen dat je gebruikt, het materiaal van je breinaalden en je breistijl hebben invloed op de dichtheid.

Voordat je aan je project begint, wordt aanbevolen een breiproef te maken. Met deze proef kun je ervoor zorgen dat je breit op de manier die het patroon aanbeveelt.

Zo zal je eindresultaat worden zoals in het patroon beschreven, en voorkom je dat je te weinig garen hebt.

Hoe maak ik een breiproef?

Het kost slechts 10-20 minuten om een proef te maken voordat je begint met het volgen van het patroon voor je project, en het kan voordelig zijn om met deze proef te beginnen.

Je kunt de breidichtheid meten door een aantal steken op je breinaald te breien (bij voorkeur over 12cm). Nadat je je steken hebt opgezet, kun je met een gewone meetlint of liniaal uitvinden hoeveel steken je hebt op 10cm.

Het is een goed idee om meer steken op te zetten voor je proef dan de breidichtheid van je patroon aangeeft. Zo kun je een nauwkeuriger en representatiever resultaat bereiken.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je 38 steken moet opzetten als er een breidichtheid van 28 is aangegeven.

Verschillende manieren om de breidichtheid aan te passen

Vaak zul je ofwel te veel of te weinig steken hebben, in vergelijking met de breidichtheid in je patroon. Nadat je je breiproef hebt gemaakt, kun je de dichtheid op verschillende manieren aanpassen.

Dit kan door het gebruik van dikkere of dunnere naalden. Als je te weinig steken hebt, probeer dan naalden te gebruiken die 0,5-1mm dunner zijn. En als je te veel steken hebt, kun je proberen met dikkere naalden te werken.

Als het garen voor kleding wordt gebruikt, moet je extra letten op of je breiwerk krimpt in de was. Hier kun je ervoor kiezen om je breiproef te wassen voordat je aan je creatieve project begint.

Hoewel het een tijdrovende voorbereiding kan zijn, bespaart het je grote irritatie en frustratie later, als je trui of jurk zou krimpen na het wassen, en je hier vanaf het begin niet op bedacht was.

Versie: v1.c405.s9.l10