Breidichtheid

Als je eerder garen hebt gekocht of verschillende patronen en ontwerpen voor breien of haken hebt onderzocht, ben je ongetwijfeld de term "breidichtheid" tegengekomen.

Dit vertelt je hoe los of strak je moet breien met je garen. Er is een grote verscheidenheid aan verschillende soorten garen op de markt, en het is belangrijk dat je onderzoekt hoe je ermee moet werken.

Dit is belangrijk voor zowel het eindresultaat als je garenverbruik. Breidichtheid is een cruciale factor voor zelfs ervaren breiers die projecten van hoge kwaliteit willen creëren. Dus in dit artikel zullen we onderzoeken hoe je, zowel als ervaren en beginnende breier, breidichtheid in je voordeel kunt gebruiken en professionele resultaten kunt bereiken.

Oriënteer je op de instructie van de fabrikant

Of je nu patronen koopt met wol-, katoen-, polyester- of ander materiaal, er zal altijd een instructie over de breidichtheid staan. Het is belangrijk dat je je houdt aan de voorschriften van de fabrikant.

Wanneer je patronen gebruikt, zal er staan hoeveel bollen garen je nodig hebt voor je ontwerp. Het verbruik is berekend op basis van de aangegeven breidichtheid.

Om hetzelfde resultaat en eindproduct als je patroon te krijgen, moet je de aanbevelingen volgen met betrekking tot dichtheid. Voordat je aan je project begint, is het een goed idee om een kleine breiproef te maken, zodat je kunt ervaren en bewust kunt worden van hoeveel steken je moet opzetten, zodat het overeenkomt met de instructie in je patroon.

Zo beheers je de breidichtheid

Om de juiste breidichtheid te bereiken, is het essentieel om het juiste garen en de juiste naalden te kiezen. Als een ervaren breier ben je waarschijnlijk bekend met hoe je keuzes het resultaat beïnvloeden. Hier zijn enkele praktische tips:

  • Proefbreien: Begin altijd met het maken van een proefbrei. Zet de aanbevolen steken op en brei een proefstuk van ongeveer 10x10 cm. Dit geeft je de mogelijkheid om te beoordelen of je dichtheid overeenkomt met de eisen van het patroon. Zie onze gids over hoe je een breiproef maakt.
  • Keuze van naalden: Pas je naalden aan indien nodig. Als je breidichtheid te strak is, probeer dan iets grotere naalden, en omgekeerd, als de dichtheid te los is.
  • Garenkwaliteit: Kies een garen van hoge kwaliteit, omdat de eigenschappen van het garen, zoals elasticiteit en structuur, invloed kunnen hebben op de breidichtheid. Lees het etiket van het garen en volg de instructies van de fabrikant.

Al deze punten zijn uiterst belangrijk, omdat er zelfs voor de meest ervaren breier ongelukken kunnen gebeuren. Een voorbeeld zou kunnen zijn bij het breien van een trui. Als je de verkeerde breidichtheid hebt, kan dit resulteren in een verkeerde pasvorm. Het is belangrijk om het juiste te raken, omdat een te strakke breidichtheid de trui te klein kan maken. Oefening baart kunst, dus het is belangrijk om wat ervaring op te doen en dan kun je zelfs het moeilijkste patroon nabootsen.

Wat beïnvloedt de breidichtheid?

Het zijn niet alleen het aantal steken en je breistijl die van invloed zijn op hoe strak of los je breit. Je naalden en het type garen dat je gebruikt, hebben ook invloed.

Wanneer je een breiproef hebt gemaakt, kun je meten of je te weinig of te veel steken hebt op het stuk dat je hebt gebreid. Als je steken mist, kun je ervoor kiezen om naalden te gebruiken die 0,5-1mm kleiner zijn. En als je te veel steken hebt, kun je proberen met naalden van 0,5-1mm dikker te breien.

Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten naalden wanneer je de aanbevolen dichtheid voor je breiwerk moet halen. En als er een ongeluk gebeurt, kun je je project eventueel blokkeren (door het nat te maken en in de gewenste vorm te brengen) of de randen strakker maken met behulp van een kleinere naald.

Er is een verschil tussen het gebruik van metalen of houten naalden.

Er zijn momenteel geen actieve producten in deze categorie.

Ben je nog ergens naar op zoek?

Marie

Marie helpt je graag :)

Neem contact met me op via: +31 85 107 2027 of info@rito.nl of 💬 We spreken: Engels.

Versie: v1.c404.s9.l10